Fundamentalisme i verdenspolitikken

For at Trump kunne sikre seg stemmer fra 81 prosent av hvite amerikanske evangelikalere, så måtte Trump bli en helt blant amerikanske kristenfundamentalister. Hvilken annen måte er bedre å bli helten til bokstavtro kristne enn å stå i bresjen for å oppfylle bibelske profetier?

Kristenfundamentalister verden over tolker Bibelen dithen at Jerusalem må bli gjenopprettet i sin tidligere prakt og storhet innen endetiden inntreffer. For de som ikke visste det, så er endetiden den tiden som blir beskrevet i Bibelen der det skal bli krig, elendighet og forvirring verden over, før Jesu gjenkomst der Gud skal dømme alle mennesker til himmelen eller helvete.

Trump gav valgkampløfter til sin kristenfundamentalistiske velgermasse: Han skulle arbeide mot abortordningen i USA (som er en fanesak for kristenfundamentalister) samt at Jerusalem skulle bli utropt til Israels hovedstad, og den amerikanske ambassaden skulle bli flyttet til Jerusalem. Dette var trolig avgjørende for at Trump fikk applaus og oppslutning fra amerikanske evangeliske velgere, som utgjør 20 prosent av den registrerte velgermassen.

For amerikanske kristenfundamentalister spiller det ingen rolle at Trump har vært utro med en pornostjerne, lyver, er en rasist og sexist. Så fremt Guds vilje skjer, så kan han nærmest gjøre hva han vil.

Ved at Trump annonserte Jerusalem som Israels hovedstad har den amerikanske presidenten oppfylt en bibelsk profeti, som er stor stas for kristenfundamentalistene, men som dessverre muligens kan være en av flere faktorer som leder til en større krig i Midtøsten. Det ettersom Jerusalem er ansett som en hellig by av muslimer, jøder og bokstavtro kristne. Trumps Jerusalem-avgjørelse har allerede brakt konflikter og protester fra tusener verden over og vi har trolig bare sett begynnelsen.

En ting er dermed et faktum: Verdens mektigste nasjon blir i dag delvis styrt av religiøs populisme.

Det burde være skummelt for de fleste å ta innover seg hva som er på ferde i verdenspolitikken. Når kristenfundamentalister får viljen sin og resultatet er bensin på bålet i en av de mest langvarige og kompliserte konfliktene i nyere tid, så burde folk flest ta avstand fra alle politikere som utnytter en sårbar velgergruppe, lik Trump gjør.

Under Dagsnytt 18 den 14. mai, samme dag som tusenvis av Palestinere ble skadet og et femtitalls ble drept i demonstasjoner mot Trumps religionspopulistiske stunt, så tok Christian Tybring-Gjedde (FrP) side med redaktøren i den kristenfundamentalistiske avisen Norgeidag, Bjarte Ystebø. De begge mente at Norge burde gjøre det samme som USA og flytte den norske ambassaden til Jerusalem, til applaus fra norske kristenfundamentalistiske Israel-venner.

En tilsynelatende ny trend i vår tid er politikere som spiller på religiøse velgermasser sine følelser. Sylvi Listhaug (FrP) som snakker om «kristne verdier», samt politikere som sleiker kristenfundamentalister opp etter ryggen, er noe vi ikke burde snu ryggen til, men noe vi burde ta et oppgjør med.

Det holder ikke med feige uttalelser fra vår statsminister som sier at USA selv får bestemme hvor de vil flytte sin ambassade og stoppe ved å oppfordre begge parter til å unngå vold (NRK 14. mai). Det er heller ikke nok med en utenriksminister som uttaler seg bekymret over situasjonen (NRK 14. mai).

Vår Statsminister, Utenriksminister og øvrige folkevalgte burde ta sterk avstand til at religiøs fundamentalisme inntar troneplassen i det verdenspolitiske spillet og fordømme Trumps Jerusalem-avgjørelse. 

Kronikken ble først publisert i Minerva den 28. mai 2018.


Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s