Hva er rettighetsbrudd?

FNs Barnekonvensjon er implementert i norsk lov. Dette vil si at brudd på Barnekonvensjonen er brudd på norsk lov.

Her er relevante utdrag fra Barnekonvensjonen. Eksempler på rettighetsbrudd konkretiseres lenger ned i dette innlegget. Link til Barnekonvensjonen og andre relevante linker finner du nederst på denne siden.

FNs Barnekonvensjon

Artikkel 14 punkt 1 i Barnekonvensjonen sikrer barn retten til:

  • «…tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet

Artikkel 16 punkt 1 i Barnekonvensjonen sikrer at:

  • «Ingen barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv…»

Artikkel 24 punkt 1 i Barnekonvensjonen sikrer barn rett til:

  • «…adgang til slike helsetjenester

Eksempler på rettighetsbrudd

Tankefrihet innebærer at tanker og ideer skal være frie. Hvis barn eller voksne fortelles at tankegods og ideer utenfor trossamfunnet kan være fra djevelen, så vil barn naturlig nok motsette seg tanker og ideer som befinner seg utenfor trossamfunnet. Hvis barn undervises at tvil på sin egen tro er fra djevelen eller demoner, som forsøker å forføre barnet bort fra troen, så vil barnet være redd for å tenke kritisk. Om foreldre eller religiøse ledere hevder de har monopol på sannheten så vil også barn påvirkes bort fra selvstendige og frie tanker.

Samvittighetsfrihet innebærer at man fritt skal kunne følge sin egen samvittighet og at man heller ikke skal påføres dårlig samvittighet når omstendighetene ikke tilsier det. Om man vokser opp som et homofilt barn i et trossamfunn, og får høre at homofili er en synd som leder til helvete, så har man ikke samvittighetsfrihet. Om religiøse ledere forkynner budskap som påvirker barn til å tro at de er syndere og ikke gode nok i guds øyne, så har ikke barnet samvittighetsfrihet.

Religionsfrihet innebærer en frihet til å beholde og praktisere sin egen religion, men religionsfrihet innebærer også en rett til å ikke bli påtvunget religion. Hvis barn får vite at de enten vil komme til helvete eller at de ikke vil komme til himmelen med resten av familien, hvis barnet ikke underordner seg trossamfunnets lære, så har ikke barnet religionsfrihet. Barn i trossamfunn kan være livredde for helvete til den graden at de heller ønsker å bli skutt enn å komme til helvete, ettersom helvete innebærer en evig fortapelse med konstant tortur i all evighet. Maktspråk som demoner og helvete som innebærer en straff er en motpol til frihet og religionsfrihet.

Rett til privatliv innebærer at barn ikke skal få vite at noe guddommelig følger med på alt du gjør, tenker og føler. Barn som eksempelvis lærer om en allvitende gud som til og med kjenner alle private tanker har ikke privatliv.

Adgang til helsetjenester innebærer at barn skal kunne få hjelp hos leger, sykehus eller psykolog om det er nødvendig. I Norge finnes det heldigvis få kjente eksempler på foreldre som nekter barn legehjelp fordi «gud skal helbrede», men det er mange eksempler på barn som ikke får hjelp fra psykologer ettersom psykologi-faget blir ansett som en trussel mot troen i flere trossamfunn.

Linker:

FNs Barnekonvensjon på Barneombudet sin hjemmeside: https://barneombudet.no/for-voksne/barnekonvensjonen/hele-barnekonvensjonen/

Kronikk publisert i Bergens Tidene om rettighetsbrudd i Guds navn, som også er publisert på bloggen min: https://anderstorpforteller.com/2019/02/21/rettighetsbrudd-i-guds-navn/

Kronikk publisert i VG om brudd på FNs Barnekonvensjon, som også er publisert på bloggen min: https://anderstorpforteller.com/2019/02/21/barna-som-trakkes-pa/

Kronikk publisert i Aftenposten om rettighetsbrudd, som også er publisert på bloggen min: https://anderstorpforteller.com/2016/09/14/som-barn-levde-jeg-i-en-evig-kamp-for-a-bli-god-nok-for-gud/

Lege forteller ifm å nekte barn legehjelp at «…det har vært noen saker i Norge også»: https://www.vg.no/forbruker/helse/i/Qdy5x/nektet-soennen-9-kreftmedisin-tiltalt-for-drapsforsoek


Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s