Gitar og sang er min resiliens

Gjennom oppveksten var det noe jeg alltid kunne gjøre som gjorde at jeg følte meg bedre, nemlig sang og gitarspill. Det gav meg muligheten til å få et avbrekk fra alt det vonde og gav meg endorfiner, håp og en følelse av mestring. Gitarspill og sang var tidvis det eneste i livet jeg følte holdt meg sammen og det eneste jeg følte at jeg mestret, mens hverdagen ellers var kaotisk.

Etter trosbruddet leste jeg mye om psykologi og kom over noe interessant jeg kunne relatere meg selv til. Nemlig ordet resiliens. Wikipedia definerer resiliens som en evne til å håndtere stress og katastrofer, som i tillegg gjør barn mer mostandsdyktige mot psykiske problemer.

Barn som har opplevd heftige situasjoner, men som har hatt avbrekk i hverdagen der de gjorde noe de følte de mestret, har en drastisk økt sannsynlighet for å klare seg bedre i livet. Min resiliens var gitar og sang, noe jeg ennå ikke har lagt fra meg.

Jeg spiller ofte fra tid til annen. Lager egne sanger og spiller andre sine sanger. Når jeg spiller og synger så blir alt stort sett bedre.

Fritidsaktiviteter og hobbyer for barn kan være spesielt viktig for dem som har det tungt og er en god grunn til at barn som har det tungt burde kunne få et bredt tilbud om å delta i ulike aktiviteter og hobbyer. Om man opplever mobbing, omsorgssvikt eller andre saker, så burde hjelpeapparatet være der og i tillegg tilby barn aktiviteter som kan lysne en hverdag som ellers er mørkelagt.

20190429_160725

Kilder:

Ordet «resiliens» på Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Resiliens


Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s