Himmel, helvete og barns trosfrihet

Generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthersk Misjonssamband, hevder at Bibelen er tilbakeholden i å beskrive helvete. Kanskje Åsland burde lese Bibelen igjen?

I Johannes’ Åpenbaring kapittel 20 vers 10 står det: « … djevelen, som hadde forført dem, ble kastet i sjøen med ild og svovel, hvor også dyret og den falske profeten er. Der skal de pines dag og natt i all evighet.» I de over 60 gangene King James versjonen av Bibelen nevner helvete, indirekte eller direkte, så beskrives også følgende om helvete i Matteus 13 vers 49-50: «Slik skal det gå ved verdens ende: Englene skal dra ut og skille de onde fra de rettferdige og kaste dem i ildovnen, der de gråter og skjærer tenner».

Informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband motsa heller ikke Åsland på podkasten «Ottosen og Generalen» (24.05.19), men poengterte at det noen forbinder med helvete, heller handler om myter og tradisjonelle forestillinger enn at det handler om konkrete bibeltekster. «Røyken fra deres pinsel stiger opp i all evighet – verken natt eller dag får de ro» står det i Johannes’ Åpenbaring 14 vers 11. Predikanter trenger bare å forkynne hva Bibelen sier om helvete for å skremme vettet av barn.

Hovedtemaet på podkasten «Ottosen og Generalen» den 24. mai var min kronikk i Dagbladet (03.05.19), som handlet om at barn frarøves sin religionsfrihet når de trues til troen med skremsler om helvete. Dessverre ble jeg ikke invitert til å motsi påstandene de presterte å komme med, så jeg får nøye meg med å komme med tilsvar i form av en kronikk.

Hovedargumentasjonen i kronikken min i Dagbladet, som ble diskutert i podkasten ble dessverre fraværende: Har barn religionsfrihet hvis de lærer at de kommer til helvete hvis de ikke tror – eller blir disse barna truet til å tro?

Misjonssambandets ledere påpeker at helvete til liten grad blir brukt i forkynnelsen, men at fortapelsen heller blir brukt – men hva er da «fortapelsen»? Enten innebærer fortapelsen en evig atskillelse fra gud ellers innebærer den guds dom og straff.

Men hva vil det si med en evig atskillelse fra gud? Er det ikke bare en penere måte å si at man havner i helvete, hvis det ikke betyr at man vil forbli evig død og ikke komme til himmelen. Så kan man stille spørsmål om det er en trussel for et barn å få vite at du aldri vil komme til himmelen med mamma, pappa og resten av familien hvis du ikke tror på Jesus, men du vil forbli evig død og atskilt fra gud.

På podkasten trekkes det inn at hva Bibelen sier om livets to utganger er sant, men at fortapelsen må undervises uten at man utbroderer. Spørsmålet som er sentralt her, som jeg håper «Ottosen og Generalen» vil svare på, er hvordan man underviser barn om fortapelsen eller helvete på en god måte? Hvordan forteller man barn at de vil bli pint i en evighet og skjære tenner, hvis de ikke blir kristne, på en god måte? Hvordan forteller man barn på en god måte at de vil være fortapt og evig atskilt fra sine nærmeste hvis de ikke tror på Jesus – og uten at man truer barnet til å tro?

Barn forstår. De er ikke dumme. De lurer, er nysgjerrige og undrer på hva de blir fortalt.

Samtalen mellom «Ottosen og Generalen» gikk videre i at barn kan bli skremt av så mye. Det ble sagt at barn kan bli skremt av advarsler om fremmede som vil plukke dem opp, før Ottosen snakket om hvordan han selv ble skremt av advarsler om bombeangrep under Den Kalde Krigen. Utspillet minner om argumentet «barn kan bli skremt av så mye, så derfor er det greit å skremme barn med noe annet» – spesielt hvis man tror læren om helvete og fortapelsen er sann.

Klimakrisen ble dratt inn, men jeg håper de fleste vet at klimakrisen er påvist gjennom forskning. Det å si det er greit å skremme barn med helvete eller fortapelse som er «påvist» gjennom «hellige tekster», er noe helt annet enn å forholde seg til virkeligheten og vitenskap.

Det siste Ottosen presterer å nevne i podkasten er at det sekulære perspektivet på livet etter døden, der alt er mørkt etter man lukker øynene for siste gang, skaper en manglende mening med livet. Ifølge Ottosen kan en manglende tro på etterlivet gjøre at barn mister lysten til å stå opp om morgenen og til og med skremme barn. Jeg håper Ottosen og Ådland er enige i at det er langt mer skremmende for barn å høre om fortapelsen og et evig branninferno i helvete, enn det er å lære at det er livet på jorda som er viktig. Meningen med livet på jorda blir sterkere om man lever for dette livet framfor å leve for livet etter døden.

Trossamfunn bryter barns religionsfrihet hvis de skremmer og truer barn til å tro. Skal pliktoppfyllende skattebetalere i Norge delfinansiere trossamfunn som bryter barns religionsfrihet?

Politiet og barnevernet må gripe inn i slike trossamfunn, øke kunnskapen om rettighetsbrudd mot barn og starte dialog. Om trossamfunn er motvillige til å tilpasse seg, så må anmeldelser og rettsapparatet inn i bildet. Barnekonvensjonen er implementert i norsk lov, så brudd på barns tanke-, samvittighets- og religionsfrihet, er brudd på norsk lov.

Link til kronikken som først ble publisert i Dagbladet 03.06.2019: https://www.dagbladet.no/kultur/himmel-helvete-og-barns-trosfrihet/71137048?fbclid=IwAR2iXAOyK6H1cz25f92eWSQK5cUbQOplH-o89KNeS06ZOAy1bQZKPWBoCoc


Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s